
İnsan hakları
ERMA Vakfı, kurulduğu günden bu yana temel hak ve özgürlükleri korumak, medeni ve siyasi hakları, ekonomik, sosyal ve kültürel hakları geliştirmek, korumak ve etkin kılmak için çabalarını ve duruşunu sürdürmektedir. İnsan hakları ve etkili savunuculuk için çalışmak Vakfımızın temel amaçlarından biri olmuştur. Bu amaç doğrultusunda, nerede olursa olsun sıkıntı içinde olan, savaş ve doğal afetler gibi nedenlerle mağdur olan ve zulüm gören tüm insanlara gerekli insani yardımı sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda temel hak ve özgürlüklerinin ihlal edilmesini önlemek için de faaliyetler yürütüyoruz.
ERMA Vakfı, temel insan hakları felsefesine ve ilkelerine bağlı kalarak, temel insan haklarını yeniden yorumlamak ve korumak ve hızla değişen bir dünyada temel insan haklarındaki olumlu ve olumsuz gelişmeleri anlamak için faaliyetler yürütmektedir. Bu bağlamda, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Cenevre Sözleşmeleri gibi tüm uluslararası metinleri insanlığın ortak kazanımları olarak kabul eder, bu kazanımların gelişimini takip eder ve buna göre hareket eder.
Bu kapsamda insan hakları konusunda dünyadaki gelişmeleri takip ediyor, araştırma ve raporlama faaliyetleri yürütüyor, insan hakları konusunda farkındalık ve bilinç oluşturma amaçlı programlar düzenliyor, geçmiş veya devam eden kriz ve ihlallerle ilgili panel, çalıştay, konferans, yürüyüş gibi organizasyonlar ve eylemler gerçekleştiriyoruz.
ERMA Vakfı olarak, geçmişte yaşanan ve günümüzde de devam eden siyasi, ekonomik ve askeri krizler sonucu ortaya çıkan hak ihlalleri konusunda kuruluşumuzdan bu yana sergilediğimiz tutum ve eğilimi sürdürüyor, hak ve hukukun gereklerini açıkça dile getiriyoruz.
Vakfımızın insan hakları faaliyet alanı, insanın olduğu her yerdir. Bu doğrultuda, insan hakları ihlallerine maruz kalmış her kişi için, her yerdeki insan hakları savunucuları ve kurumlarıyla güçlerimizi birleştirerek insan hakları ve adalet için mücadele ediyoruz. İnsan hakları çalışmalarımızda, tüm devletlere, siyasi partilere, ideolojilere ve gruplara karşı bağımsız ve eşit mesafemizi koruyoruz.
İnsan haklarını, dil, din, mezhep ve ırk ayrımı gözetmeksizin tüm insanların doğuştan sahip olduğu haklar olarak görüyor ve hak savunuculuğu ve insan hakları konusunda faaliyetlerimizi bu bağlamda yürütüyoruz.
İnsan hakları konusundaki çalışmalarımızda beş ana temayı önceliklendiriyoruz ve çalışmalarımızı bu temalar etrafında şekillendiriyoruz. Bunlar:
- Yaşama hakkı
- İşkenceyle mücadele ve kişi güvenliği
- Din ve vicdan özgürlüğü
- İfade ve düşünce özgürlüğü
- İnsan onurunun korunması
- İnsan neslinin ve bütünlüğünün korunması.
Vakfımız, dünyanın herhangi bir yerindeki insan hakları ihlallerinin insani krize yol açtığı ve insani krizlerin insan hakları ihlallerinden kaynaklandığı fikriyle hareket etmektedir. Bu fikir, dünyanın insani yardıma ihtiyaç duyan bölgelerindeki insanların temel insan haklarının ilk önce ihlal edildiğini ve bu ihlaller dizisinin bu bölgeleri ve bölgeleri insani yardıma ihtiyaç duyan hale getiren gelişmelere yol açtığını savunmaktadır. Bunu akılda tutarak hareket eden ERMA, insan haklarını koruma ve hak ihlallerini önleme konusunda oldukça aktif bir geçmişe sahiptir. Doğu Türkistan'daki toplama kamplarının kapatılması ve bölgede yıllardır devam eden insan hakları ihlallerine dikkat çekilmesi amacıyla bir çok Yardım kuruluşların başlattığı "Şaka Değil, Soykırım" kampanyası, İsrail'in Filistin'de işlediği ihlallere dikkat çekmek ve açık hava hapishanesine çevirdiği Gazze'ye uygulanan abluka ve ambargoyu kırmak amacıyla düzenlenen Gazze Kara Konvoyu (Filistin'e Doğru Yola Çıktı) ve Gazze Özgürlük Filosu, Suriye'deki iç savaşta yıllardır tutuklu, işkence ve kötü muameleye maruz kalan kadınlara dikkat çekmek ve özgürlüklerini talep etmek amacıyla oluşturulan Uluslararası Vicdan Konvoyu, Vakfımızın önemli uluslararası insan hakları kampanyaları arasındadır.
Ayrıca, dünyadaki doğal ve insani felaketler, çatışmalar, krizler ve savaş durumları hakkında dünya kamuoyunu bilgilendirmek ve çözümler için ortak düşünce geliştirmek amacıyla yayınlar hazırlayarak kriz önleme faaliyetleri yürütüyoruz. Bu bağlamda, bölgesel ve küresel gelişmeleri takip ederek, insan haklarının korunması ve insan hakları ihlallerinin önlenmesi konusunda makaleler, analizler, raporlar ve kitapçıklar hazırlayarak ve gelişmeleri kamuoyuyla paylaşarak, hem hak ihlallerinin önlenmesine hem de insan hakları konusunda toplumsal farkındalık yaratılmasına katkıda bulunmayı amaçlıyoruz.
İnsan haklarının korunması ve insan hakları ihlallerinin önlenmesine ilişkin kurallarımıza ve yönergelerimize bağlı kalmaya devam ediyoruz. Bunlara, eylemlerimizde ve faaliyetlerimizde insan hakları ihlallerinden kaçınmak, faaliyetlerimizde veya adımıza paydaşlarımızın faaliyetlerinde ortaya çıkabilecek hak ihlallerinin olumsuz etkilerini giderme sorumluluğunu üstlenmek ve faaliyet gösterdiğimiz tüm ülkelerde eğitim, sağlık, güvenlik ve diğer insan haklarıyla ilgili konularda destek sağlamak dahildir.
Tüm insanların insan olmaları nedeniyle sahip oldukları temel hak ve özgürlükleri korumak ve hak ihlallerini tespit etmek amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Dün olduğu gibi bugün ve yarın da her türlü hak ihlalinin nerede ve kim tarafından işlendiğine bakılmaksızın mücadeleden asla vazgeçmeyeceğimizi ve mazlumların yanında olmaya devam edeceğimizi ilan ediyoruz.