Vakıf Tüzüğü
VAKIF ADI
Madde 1: Vakfın adı ERMA ULUSLARARASI YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA Vakfı'dır. Bu senedin metninde kısaca 'Vakıf' olarak anılacaktır.
VAKFIN MERKEZİ
Madde 2: Vakfın ikamet yeri İstanbul olup yazışma adresi "Mecidiyeköy Mah,Oğuz Sokak No:5 ŞİŞLİ /İstanbul"dur.
Vakfın tebligat adresi, denetim makamına bilgi verilmek kaydıyla, yönetim kurulu kararıyla yerleşim yeri sınırları içerisinde değiştirilebilir.
VAKFIN AMACI
Madde 3: Vakfın amacı; nerede olursa olsun sıkıntı, afet, savaş, doğal afet vb. nedenlerle mağdur, yaralı, sakat, aç veya korumasız, zulüm gören bütün insanlara gerekli insani yardımı sağlamak ve bu insanların temel hak ve özgürlüklerinin ihlal edilmemesi için gerekli her türlü girişimde bulunmak, yoksullukla mücadele etmek ve nitelikli insan yetiştirmek amacıyla her düzeyde eğitim ve öğretim faaliyetlerinde bulunmaktır.
VAKFIN FAALİYETLERİ
Madde 4: Vakfın amacını gerçekleştirebilmesi için;
a- Vakıf, yakın bir felaket veya savaş tehlikesine karşı tedbirler almak için gerekli organizasyonları yapar. Sivil savunma örgütleriyle işbirliği yapar. Bölgede yaşayanların zarar görmesini önlemek için her türlü tedbiri alır.
b- Vakıf, afet veya savaş nedeniyle evlerini, yurtlarını kaybeden ve korunmasız kalan insanların acil ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla gıda, giyim, battaniye ve çadır gibi geçici barınma imkânı sağlar.
Mağdurları yakınlarının veya hayırsever vatandaşların yanına yerleştirir. Aşevi ve yerleşim merkezleri kurar. Gerektiğinde afetzedelerin konaklaması için misafirhaneler inşa eder, satın alır veya kiralar veya bu amaçla kurulan tesislere ortak olur. Vakıf, ayni yardımları afet bölgelerine ulaştırmada zorluk yaşarsa, mağdurlara nakdi yardımda bulunur.
c- Vakıf, yetim çocukların barınması için gerekli yurt, ev, pansiyon gibi kurumları inşa eder, satın alır veya kiralar. Eğitim hizmeti verebilmek için okul, kurs vb. eğitim kurumlarını kurar, inşa eder, kiralar, satın alır veya mevcut eğitim kurumlarıyla anlaşarak çocukların eğitiminin en iyi şekilde yapılmasını sağlar.
d- Vakfın yetim çocuklara desteği, kendi ayakları üzerinde durabilene kadar devam eder. Gerektiğinde iş kurmalarına destek olur veya bir işe yerleşmelerine yardımcı olur.
e- İyi bir eğitim ve terbiye almamış her insan yardıma muhtaç olacağından, Vakıf tüm gençlerin eğitim ve öğretimine katkıda bulunur. Olanakları ölçüsünde burs, ayni yardım ve destekleyici kurslarla destekler. Vakfın imkânlarından yararlanma hakkı öncelikle ülkemizde veya yurt dışında afetlere maruz kalmış olanlara veya çocuklarına aittir. Ancak, zeki olup da imkânları kendi eğitimleri için yeterli olmayan gençler de eğitim alanındaki kurum veya yardımlardan yararlandırılır.
f- Vakıf, tüm bu faaliyetler için gayrimenkul satın alabilir, bina veya tesisler inşa edebilir veya kiralayabilir. Anaokulları, ortaokullar, lisans veya lisansüstü düzeyde eğitim veren kurumlar kurabilir ve işletebilir. Ayrıca barınaklar, sığınma evleri, misafirhaneler, yurtlar, pansiyonlar ve dinlenme tesisleri, spor tesisleri kurabilir ve işletebilir. Her türlü kütüphane, mescit, laboratuvar, huzurevi, hastane, klinik vb. kurabilir ve işletebilir.
g- Vakfın sahibi olduğu, ortak olduğu veya işlettiği kuruluşlardan yararlanma şartları ve yararlanıcıların uyacakları esaslar, mütevelli heyeti veya mütevelli heyeti tarafından atanan yönetim kurulu tarafından her bir kuruluş için ayrı ayrı veya toplu olarak belirlenir. Bu düzenlemelere uymayanların Vakıf ile ilişiği kesilir.
h- Vakıf, dünyadaki zulüm gören insanları tanıtmak ve gerekli desteği sağlamak amacıyla sesli veya görüntülü yayınlar yapabilir, miting ve gösteriler düzenleyebilir, spor müsabakaları, yarışmalar, müzayedeler, anma geceleri ve konserler tertip edebilir.
i- Vakıf, varlıklarını geliştirmek için her türlü ticari, endüstriyel, kültürel ve tarımsal faaliyette bulunur. Konserler, paneller, yarışmalar, çekilişler, yardım toplantıları, müzayedeler düzenler. İşletmeler kurar, kurulmuş olanları satın alır veya bunlara ortak olur.
j- Vakıf, kanunen gerekli izinleri alması halinde, yurt içinde veya yurt dışında benzer amaçlı faaliyet gösteren dernek, kuruluş, vakıf vb. kuruluşlarla işbirliği yapar, üye olur, kurumsal gelişimlerine destek olur veya destek alır.
k- Vakıf, ilgili mevzuat kapsamında gerekli izinleri almak kaydıyla her düzeyde eğitim ve öğretim kurumları (ilköğretim, yüksekokul, üniversite, enstitü, dershane, öğrenci yurdu, kütüphane, bilimsel araştırma-geliştirme ve dokümantasyon merkezi) açabilir, sosyal, kültürel ve sportif tesisler ve merkezler açabilir.
VAKFIN VARLIKLARI
Madde 5: Vakfın mal varlığı, vakıf senedinin sonunda isimleri yazılı olan mütevelli heyeti üyeleri tarafından bağışlanan toplam 150.000,00 Türk Lirası ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılacak her türlü ayni ve nakdi bağışlar ve faaliyetlerinden elde edilecek gelirlerden oluşur.
VAKFIN GELİRLERİ
Madde 6: Vakıf senedinin 5 inci maddesinde belirtilen mal varlığı hariç olmak üzere;
a- Yerli veya yabancı şirketlerin her türlü taşınır, taşınmaz, ayni ve nakdi bağışları ile intifa senetleri, kuponlar vb.,
b- Vakfın kuracağı, ortak olacağı veya işleteceği kuruluşlardan, Vakıfça düzenlenecek sergi, panel, konser, çekiliş, müzayede vb. faaliyetlerden elde edilecek gelirler ile Vakfın mal varlığının işletilmesinden elde edilecek gelirler.
VAKFIN AMACINI GERÇEKLEŞTİRMEK İÇİN YAPABİLECEĞİ İŞLER VE İŞLEMLER
Madde 7: Vakıf, amacını gerçekleştirmek için kanuni sınırlamalar dışında, bağış, vasiyet, satın alma ve kiralama yoluyla miktarı ve değeri kısıtlanmamış taşınır ve taşınmaz mallara sahip olabilir ve bunları kullanabilir; vakıflar kanunu hükümlerine uygun olarak sahip olduklarını satabilir, devir ve temlik edebilir, gelirlerini alabilir ve harcayabilir, vakfın malvarlığına giren bir veya birden fazla taşınmaz malı veya gelirlerini bir veya birden fazla yatırımda kullanabilir, vakfın amaç ve hizmet konularına aykırı olmamak kaydıyla bağış ve vasiyet, satın alma ve diğer yollarla edindiği taşınır ve taşınmaz malları ve paraları yönetebilir ve elden çıkarabilir, teminat alabilir ve bunları vakfın amacı doğrultusunda değerlendirebilir ve satabilir; Yurt içinde ve yurt dışında yasal izinle vakıflar, gerçek ve tüzel kişilerle işbirliği yapmak, kamu kurum ve kuruluşları dışında kalanlardan yardım almak, bu yardımları sağlayacak sözleşmeler yapmak, irtifak, intifa, yararlanma, iskân, üst hakkı, taşınmaz rehni vermek, İpotek gibi mülkiyet dışındaki ayni hakları kabul etmek, bu hakları kullanmak, mevcut veya gelecekteki gelirleriyle kuracağı sözleşmeler için taşınır ve taşınmaz rehni ve ipotek dâhil her türlü teminatı almak, geçerli banka kefaletleri kabul etmek, vakfın amaç ve hizmet konularını gerçekleştirmek için gerektiğinde borç para almak, Vakfın amaç ve hizmet konularına uygun olarak yapılan ve yapılacak projelerden ve her türlü çalışmalardan gelir elde etmek ve vakfa gelir sağlamak amacıyla olağan işletme esaslarına göre faaliyet gösterecek iktisadi işletmeler ve ortaklıklar kurmak, kurulmuş olanlara katılmak, bunları doğrudan doğruya işletmek veya kendi kontrolündeki bir işletmeciye işlettirmek, Türk Medeni Kanunu'nun 48. maddesinde belirtilen vakfın amaç ve hizmet konularından birinin veya tamamının gerçekleştirilmesi için yararlı ve gerekli görülen girişimlerde bulunmak, tasarrufta bulunmak, mal edinimi, inşaat ve benzeri sözleşmeler yapmak. Türk Medeni Kanunu'nun 48. maddesinde belirtildiği üzere, Vakıf yetkili ve izinlidir.
Vakıf, bu yetki ve gelirlerini Türk Medeni Kanunu ile yasaklanmış amaçlar doğrultusunda kullanamaz.
VAKFIN ORGANLARI
Madde 8: Vakfın Organları;
Mütevelli Heyeti,
Yönetim Kurulu,
Denetim Kurulu,
Yüksek Danışma Kurulu.
MÜTEVELLİ HEYETİ
Madde 9: Vakfın mütevelli heyeti, 23/03/2021 tarihi itibarıyla oluşturulmuş ve isimleri bu maddenin sonunda yer alan gerçek ve tüzel kişiler ile tüzel kişilerden oluşur.
A- GÖREV VE YETKİLER
Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu üyelerini seçer ve gerektiğinde değiştirir.
Vakıf senedinde değişiklik yapılmasına ve vakfın feshine karar verir.
Vakıfla ilgili mevzuatı karara bağlar.
Vakfın faaliyetlerine ilişkin genel politikaları belirler.
Kendi üyeleri arasından dört yıllık bir süre için bir başkan ve bir başkan yardımcısı seçer.
Vakıf Yönetim ve Denetim Kurulu üyelerine huzur hakkı ödenip ödenmeyeceğini, ödenecekse miktarını belirler.
Mütevelli Heyet toplantısına mazeretsiz olarak üst üste iki kez katılmayan üyelerin üyelik durumları Mütevelli Heyet toplantısının gündemine alınır.
B- TOPLANTI VE KARAR YETER SAYISI
Yönetim Kurulunun daveti üzerine iki yılda bir Nisan ayında toplanır.
Başkanın, Yönetim Kurulunun, Denetim Kurulunun veya üye sayısının 1/3'ünün yazılı isteği üzerine olağanüstü toplantıya çağırır.
Toplantılarını Başkanın veya bulunmadığı hallerde vekilinin başkanlığında yapar.
Toplantının sekretaryası Yönetim Kurulu tarafından yürütülür.
Toplantı davetleri üyelere taahhütlü mektupla ve güncel iletişim araçlarıyla (e-posta, sms, posta vb.) yapılır.
Bir üye, toplantılarda ancak bir üyeyi yazılı vekaletname ile temsil edebilir.
Toplantı yeter sayısı, üye sayısının yarıdan bir fazlasıdır. İlk toplantıda yeter sayı sağlanamazsa, ikinci toplantıda yeter sayı aranmaz. Toplantı yeter sayısı, üye sayısının 1/3'ünden az olamaz.
Karar yeter sayısı, toplantıya katılan üyelerin yarıdan bir fazlasıdır. Ancak, Mütevelli Heyeti'ne yeni üyelerin seçilmesi ve Vakıf tüzüğünde değişiklik yapılması için karar yeter sayısı, üye sayısının 2/3'üdür.
Mütevelli Heyet kararıyla alınacak üyelerle bu sayı artırılabilir.
YÖNETİM KURULU
Madde 10: Yönetim Kurulu, Vakfın idare ve icra organıdır.
A-OLUŞUM
Vakıf Yönetim Kurulu, Mütevelli Heyeti tarafından iki yıllık süre için seçilen en az 3 (üç) asıl ve 2 (iki) yedek üyeden ve Mütevelli Heyeti'nin uygun gördüğü sayıda üyeden oluşur. Görev dağılımını kendi arasında yapar. Yedek üyeler, boşalan üyenin süresini tamamlamak üzere göreve başlar.
B-GÖREVLER, YETKİLER VE SORUMLULUKLAR
Vakfın amacı doğrultusunda her türlü kararı alır ve uygular.
Vakfın her türlü iş ve işlemlerini mevzuata uygun olarak yürütür.
Vakıfla ilgili iç mevzuat ve yönetmelikleri hazırlar ve Mütevelli Heyeti'nin onayına sunar.
Vakfı temsil etmek ve bağlamak.
Vakfa müdür atar, Vakıf Genel Sekreterliğini veya benzeri yardımcı birimleri kurar, görev, yetki ve sorumlulukları önceden açıkça belirlenmek kaydıyla gerektiğinde görevlerine son verir.
Vakfın muhasebe işlemlerini takip ve kontrol eder, hesap dönemi sonunda gelir-gider tabloları ile bilançolarını hazırlar, duyurur ve ilgili idareye gönderir.
İlgili mevzuat, Vakıf Senedi ve Vakıf İç Mevzuatı ile öngörülen diğer görevleri yerine getirir.
Vakfın mal varlığını değerlendirmek ve yeni finansal kaynaklar sağlamak amacıyla, bütün gerçek ve tüzel kişiler nezdinde hukuki, mali ve diğer konularda gerekli girişimlerde bulunur ve Vakıf Senedinin yedinci maddesinde belirtilen bütün iş ve işlemleri yürütür.
İlgili mevzuat hükümleri çerçevesinde, yurt içinde ve yurt dışında şube ve temsilcilik açılmasına ve kapatılmasına karar verir, bu hususta gerekli işlemleri yapar.
Mütevelli Heyeti toplantılarının hazırlık işlemlerini yürütür.
Mütevelli Heyeti toplantılarında, Vakfın ilgili dönemlere ilişkin faaliyet raporunu Mütevelli Heyetine sunar.
Vakfın faaliyet alanıyla ilgili olarak ihtiyaç duyulması halinde komisyonlar kurar.
Vakfın iş ve işlemlerinin genel mevzuata ve iç mevzuat hükümlerine uygunluğunu denetlemek üzere iç kontrol ve uyum birimini kurar, söz konusu birimin çalışma alanlarını, usul ve esaslarını belirler.
Vakfın personel iş ve işlemlerini yürütmek üzere bir birim kurar, çalışma usul ve esaslarına ilişkin yönetmelikleri hazırlar ve olası disiplin suçlarıyla ilgili işlemler için disiplin kurulu oluşturur.
VAKIF SÖZLEŞMESİNDE DEĞİŞİKLİK
Madde 11: Vakıf senedinde her türlü değişiklik, mütevelli heyeti üye tam sayısının 2/3'ünün kararıyla ve kanuni şartların yerine getirilmesiyle yapılabilir.
VAKFIN SONLANDIRILMASI
Madde 12: Vakfın amacının gerçekleşmesi imkânsız hale gelirse, Mütevelli Heyeti, Başkan veya üyelerden biri tarafından toplantıya çağrılır. Toplantıda vakfın durumu görüşülür. Vakfın feshine karar verilebilmesi için, Mütevelli Heyeti'nin tamamının fesih yönünde oy kullanması gerekir. Fesih kararında, Mütevelli Heyeti mevcut vakıf mallarının kime miras kalacağını da karara bağlar.
DENETİM KURULU
Madde 13: Denetleme Kurulu, Mütevelli Heyetinin kendi içinden veya dışarıdan çoğunluk sağlanmaksızın iki yıllık süre için seçeceği 3 (üç) asıl ve 2 (iki) yedek üyeden oluşur.
Denetleme Kurulu, Mütevelli Heyeti adına Vakfın faaliyet ve işlemleri hakkında her türlü inceleme, araştırma ve denetimi yapar ve raporlarını Mütevelli Heyeti toplantısından en az 15 (onbeş) gün önce Mütevelli Heyeti Başkanına sunar.
Denetim Kurulu, gerekli gördüğü takdirde, şirketin faaliyet ve hesaplarını Bağımsız Denetim Kuruluşlarına denetlettirebilir.
YÜKSEK DANIŞMA KONSEYİ
Madde 14: Yüksek İstişare Kurulu, Vakfın danışma organı olup, alanlarında üstün araştırma ve incelemelerde bulunmuş kişiler ile Vakfın Yönetim ve Denetleme Kurullarında görev almış, Vakfa maddi ve manevi katkılarda bulunmuş kişiler arasından, Yönetim Kurulunun önerisi üzerine Mütevelli Heyeti tarafından oluşturulur.
VAKIF GELİRLERİNİN TAHSİSİ VE HARCAMALARI
Madde 15: Vakıf yönetiminin yıl içinde elde edeceği gelirlerin % 20'si yönetim ve yönetim giderleri, ihtiyat akçeleri ve vakfın malvarlığını artıracak yatırımlar için ayrılır ve harcanır; kalan % 80'i ise vakfın amaç ve hizmetleri doğrultusunda ayrılır ve harcanır.